3 August 2014

Vacation In Sabah With Crazy Buddies

Shalom !

Al kisahhhhhhh. It is about our holiday in Sabah. Holiday. Vacation. Holiday. Vacation. Holiday !

First Day...

*Jesselton Point*

Second day...
*Tanjung Aru Beach*
Third day...
*Santai at Suria KK*

Fourth day...





 *Kundasang War Memorial*



 *Kinabalu Park*


Tinggi-tinggi Gunung Kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu :)


 *Rumah Terbalik, Tamparuli*

Actually banyak lagi gambar tapi memandangkan line tenett ni slow macam siput oit oit so Eyza upload sikit ja :') The fifth day sama macam third day. Santai-santai & movie time. Then ukur persegi One Borneo & Suria. Apa-apapun Eyza masih tak puas hati sebab hasrat nak pergi Dairy Farm Kundasang tak kesampaian. We are almost there. Tapi bila tengok jalan tuju Dairy Farm, kecut perut Eyza nak driving naik atas. Dengan penuh kekecewaan Eyza patah balik. Tsktsk. Hopefully ada masa datang Sabah lagi & dapat sampai Dairy Farm. Hope can see you soon Kota Kinabalu. Miss you damn much. Xoxo

Lots of Love,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

26 May 2014

Kisah Seminggu di Kolej Matrikulasi Labuan

Shalom !

Okay. Baru harini Eyza rasa rajin nak buat entry. Sebelum ni busy sangat sangat dengan Minggu Pengurusan Pelajar Baru (MPPB) so takda masa nak update blog. Orait Eyza mulakan dari awal perjalanan Eyza sampai ke harini.
Eyza fly 17/5. Memang rasa berat hati sangat nak tinggalkan family and kawan2 untuk jangka masa yang lama. Rasa sedih yang tak terkata. Sebelum check imigresen, Eyza sempat juga peluk mak bapak. Seriously memang sedih sangat tapi Eyza tahan. Masa dah nak masuk tu, dapat pula call dari someone. So Eyza perhatikan sekeliling and i saw him ! My God nasib Eyza belum masuk lagi. Kalau dah masuk gigit jari lah ko haha. Tipu cakap tak dapat datang airport ye. Nasib baik lahh. Yang paling sedih la part gambar kat bawah ni.

Mom in red and also someone there

Sebelum pergi Labuan, Eyza transit Sabah dulu. Stay dengan uncle untuk satu malam. Pagi 18/5 bertolak dari KK pergi Menumbok and dari Menumbok ambil speed boat pergi Labuan. Kalau guna feri memang slow. Guna speed boat lebih kurang 30 minit.

Speed boat yang digunakan

Terminal Feri

Daftar masuk asrama

Asrama Ku Rumah Ku Syurga Ku
Blok Karisma A

Meja Belajar

Katil Ku Syurga Ku

So how? Hostel kami ni tak lah secantik mana pun. Biasa2 jak. Well don't expect too much from KM Labuan la k. Umur KM Labuan ni dah 12 tahun. Tak dapat tanding KM Sarawak. Haha

Bandar Labuan Part 1

Bandar Labuan Part 2

Bandar Labuan Part 3

So rasanya ni jaklah yang Eyza nak share buat masa ni. Entry yang lain bakal menyusul bergantung kepada kerajinan Eyza untuk menulis blog. Minta diri dulu :)

Budak KML,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

4 May 2014

Tawaran Kemasukan Ke Program Matrikulasi Sesi 2014/2015

Shalom !

Entry ni sepatutnya dah publish 24/4/14 tu. Tapi memandangkan Eyza busy gila so tak dapat la nak update blog. Orait here we go. Haritu Eyza buat semakan kemasukan ke Matrikulasi so syukur lah Eyza dapat tawaran kemasukan ke Program Matrikulasi Satu Tahun (PST) Jurusan Sains di Kolej Matrikulasi Labuan (KML).

Awalnya Eyza tak lah excited sangat sebab dapat kat Labuan. Maybe orang lain happy and excited tapi Eyza tak kot sebab kena lontar kat Labuan. Actually pilihan pertama Eyza kat Sarawak tapi dah nasib KPM lontar pergi Labuan so what to do. Just go. For my own future juga kan :') Berdebar2 juga hati ni nak pergi tempat orang lepas tu jauh dari family. Kalau seminggu dua takpa lah kan. Ni setahun. Adihaiii. Tak dapat sambut Gawai lagi tu. Oh my God. First time tak dapat sambut Gawai nih. Kakak pula nak kahwin 2/6 ni so rasanya memang tak dapat attend her wedding. Waaaa sedih. Tsktsktsk
Lepas tu dengar kata Matrikulasi ni tough. Sebab setahun je kan. So belajar pun kena rushing kot. Tak sempat nak bernafas. For sure NO HONEYMOON anymore. Hahaha. But nevermind. Eyza nak cabar diri sendiri masuk Matrikulasi ni. Nak berjaya takda benda yang senang kan. All the best to me :) Xoxo

Bakal budak KML,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

15 April 2014

Universiti Tenaga Nasional dan Universiti Teknologi Petronas

Shalom !

Wink wink wink. First entry dalam tahun 2014. Busy sangat sampai takda masa nak berblogging. Dah hampir setengah tahun baru entry 2014 muncul haha. Busy menguruskan 'child fruit' (anak buah). Aihh maklum la babysitter. Sementara tunggu tawaran sambung belajar ni malas juga nak cari kerja kat luar tu so i decided to be a babysitter je. Haaa memandangkan Eyza ni budak lepasan espiyem so banyaklah surat-surat cinta dari IPTS yang datang ketuk pintu rumah. Abang IPTS, saya kurang berminat. 
Tapi baru-baru ni Eyza ada terima surat cinta dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN). Dorang bagi tawaran untuk mengikuti program Foundation in Civil Engineering. Bunyi macam best je kan? Kalau dah graduate nanti boleh kena serap masuk dalam Tenaga Nasional. Uiii engineer lagi tu. Mesti besar $$$$ nanti. Hahaha. Tapi tapi tapi. Bila tengok dia punya yuran pengajian, OH MY GOD. Hampir 20K wehh. Tu untuk foundation je. Setahun. Belum lagi nak sambung degree. Fuhhh... Dah lah foundation ni bergantung kepada PAMA. Scholarship dorang offer untuk orang yang undergraduate je (dorang kata). So balik rumah tanya parents. Tetttt rejected ! Haaaa okay takpa. Lagipun Eyza tak nak susahkan dorang. Besar belanja tu nanti. Dah la kampus dia kat Putrajaya. Jauh tuuuuuu. Tinggal kat sana nanti pun sangat besar belanja. So UNITEN, I can't go.


Lepas tu semalam Eyza dapat jemputan untuk ke EDUCAMP anjuran Universiti Teknologi Petronas (UTP) bertempat di Grand Margherita Hotel (19/04/14) ni. So siapa-siapa yang ada apply tu boleh la check laman web ni http://utpuadss.utp.edu.my/. Kira macam semakan temuduga untuk kemasukan ke UTP. Eyza apply course yang sama gak. Foundation In Civil Engineering. Universiti Teknologi Petronas tuuu beb. Mashammm best jew. Teringin juga nak cuba so Eyza sahkan kehadiran je tapi tak tau betul-betul nak hadirkan diri ke tak. Buntu. Tapi kalau dapat tawaran tu pun rasanya tak dapat juga Eyza pergi.


So now, Eyza tunggu keputusan dari Kementerian Pelajaran Malaysia untuk umumkan keputusan kemasukan ke Matrikulasi dan IPTA sesi 2014/2015. Rasanya pertengahan bulan Mei KPM akan umumkan untuk kemasukan ke IPTA. Maybe 17-19 Mei 2014 macam tu kot (belum ada tarikh sah). Matrikulasi tu Eyza rasa hujung bulan ni or bulan depan. Tak ingat dah. Apa-apa pun Good Luck you all :)

Budak Lepasan SPM,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza