22 June 2013

Tips Penjagaan Rambut

Shalom !

Hey u'oll. Lama Eyza tak update. Menghilang jap. Hehehe. Now Eyza kembali nak share serba sedikit tips penjagaan rambut dengan u'oll. Maybe banyak orang yang dah tau. Dah baca tips-tips tu semua kan. Tapi takpeww. Yang nak baca tu baca la. Kalau tak nak baca, boleh angkat kaki dari sini. Huahaha :D Gurau kasar. Oraitt. Sebut pasal rambut. Grrr =.= Dulu Eyza berambut panjang. Malas punya pasal tambah pulak poket tengah sendat kan. Malas gila nak pergi trim rambut. So timbul la rambut yang beranak (bercabang). Tengok dari jauh, fuyohh cantik. Sebab panjang and lurus kan. Tapi bila tengok dari dekat, OMG ! Bercabang doe ! Mahwa mek ! So, sekarang Eyza ambik jalan mudah. Potong pendek jeww. Penat dah simpan rambut panjang2 nihh. Panas + shampoo x tahan lama kat rumah. Huahaha.




Cara-cara penjagaan rambut :

Guna jenis shampoo yang sesuai. 
Pilih yang bersesuian dengan masalah rambut korang. Kalau kusut + kering, beli la yang untuk melembutkan & kalau berkelemumur, guna anti-dandruff. Paling penting jangan tukar2 produk ! (Haa, yang ni Eyza selalu buat. Dove, Pantene, Clear, Sunsilk, Head & Shoulder, Himalaya, Herbal Essence semua Eyza dah bedal habis.)

Jangan selalu blow, straightening, perming & dye. 
Bayangkan jela betapa seksanya rambut kita. (Grr, patut pun rambut rosak. Setahun sekali tukar fesyen rambut. Kejap perming, kejap straightening. Blow & iron tu jangan sebut la. Habit Eyza.)

Treatment rambut seminggu sekali
Part ni Eyza paling & tersangat lah malas rasanya. Meyow cian aa =.= Maklum la Eyza ni masih student kan. Tapi kalau Eyza dah kerja nanti, memang Eyza nak buat treatment at least sebulan sekali. Hehehe. Tapi yang berduit tu, pergi la Yun Nam Hair Care. Hohoho

Cuci rambut 2 kali sehari
Yang ni penting. Kalau tak nak berkelemumur, rajin2 la cuci rambut. Selain itu, boleh segarkan kulit kepala kita. Ada certain orang yang sangat malas cuci rambut sampai menimbulkan bau yang kurang menyenangkan. OMG ! Kita ni perempuan kena jaga penampilan dari atas sampai bawah. Janganlah malas sangat cuci rambut sampai berbau. Paling2 pun sehari. Jangan lebih.

Trim rambut at least 3 bulan sekali
Bagi yang berambut panjang, kenalah rajin pergi trim rambut okay. Ini untuk mengelakkan rambut bercabang.



Sharing is Caring, 

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

7 June 2013

Tips Memilih Pakaian Yang Bersesuaian

Shalom !

"Arghhh ! Nak pakai baju apa ni?!" 
"Ehh, Nicki Minaj pakai fashion macam ni okay je apesal aku pakai tak cun ni?!"
"Alaa, aku pakai yang ni nampak hodoh la."
"Apesal kau pakai pakaian colourful macam badut ni?"

Pernah tak anda hadapi situasi macam ni? Situasi macam ni pernah berlaku kat Eyza. Maybe selalu jugak la kot. Eyza ni jenis orang simple. Tak suka fashion yang "over" sangat. Make up pun sekadar touch up sikit2. Tak suka make up tebal2 sampai ber'inchi2' yang macam orang nak buat persembahan opera ke hape tu. HAHAHA :D Maaf kalau ada yang terasa sikit. Ehh, keluar topik dah. Okay, back to our topik. Kita ni selalu sangat pilih baju or seluar mengikut colour favourite kita. Just imagine it kalau kita minat satu colour JE. Buka almari semua baju colour yang sama. Orang tengok pun boring kan? Why not kita cuba colour & fashion yang lain? Oraitt. Jom chekidaut !

Warna Kulit
Jenis kulit gelap
Pilih warna yang berkontra dengan warna kulit anda. Jangan guna warna yang gelap. Kenapa? Haa, tu la pasal. Kita selalunya malu nak guna warna yang light bila kulit kita ni gelap. Takut nanti orang mengata "Ee, tak sedar diri. Dah la gelap, ada hati nak guna baju colour terang macam tu." Actually tak salah kita guna warna yang terang supaya nanti menyerlah la sikit kita depan orang kan. Tu dah gelap. Takkan la nak gelapkan lagi dengan memakai baju yang berwarna gelap kan?
Disyorkan : Warna yang cerah & lembut seperti putih, biru lembut, kelabu, khaki & pink*. (Tapi bagi Eyza, kalau korang tersangatlah gelap, jangan la guna pink. Kurengg sesuai)
Elakkan :  Coklat gelap, merah gelap (maroon), hitam, hijau tua, turquoise.

Jenis kulit cerah
Pilih warna yang terang, lembut & pastel.
Disyorkan : Putih, hitam, merah, coklat, turquoise.
Elakkan : Ungu, jingga, kuning.

Jenis kulit sawo matang
Jenis kulit yang biasanya dimilki oleh orang Malaysia . Yang sedang sedang saja :D
Warna gelap & terang boleh serlahkan kulit secara menyeluruh.
Disyorkan : Hitam, pink, navy, beige.
Elakkan : Olive, merah, coklat gelap.

Bentuk Badan
Segi Emat Bujur
Wanita mempunyai garis pinggang yang kecil atau tiada langsung. Bergantung kepada berat badan atau ketinggian masing-masing, keseimbangan badan mampu diraih dengan menggunakan pakaian berlapik bahu, pemakaian vest, jaket atau fabrik lembut untuk pakaian bahagian atas.

Berlian
Bentuk Berlian dikategorikan untuk wanita yang mempunyai perut atau pinggul yang agak besar daripada bahagian dadanya. Untuk menampakkan bentuk badan seakan kurus perlu mengenakan aksesori leher yang labuh, pakaian bercorak sederhana, warna gelap atau gaun tanpa pinggang dan vest terbuka.

Bujur Telur
Mereka yang mempunyai bentuk badan Bujur Telur perlu memilih pakaian yang mempunyai garis leher V, corak garis menegak, corak sederhana daripada motif geometri ataupun warna asli daripada gelap hingga sederhana. Sebagai tambahan, mereka boleh mengenakan kasut bertumit sederhana tinggi, skirt yang labuh di bawah paras lutut ataupun aksesori yang berwarna-warni untuk mengalih perhatian.

Hourglass
Bentuk Hourglass diandaikan sebagai bentuk badan yang sempurna. Wanita yang mempunyai bentuk badan seperti ini memiliki ukuran dada dan pinggul yang agak sama. Sementara ukuran pinggangnya lebih kurang 25 sentimeter (10 inci) lebih kecil daripada dada atau pinggulnya. Mereka yang mempunyai bentuk badan seperti itu sesuai dengan apa saja pakaian. Membeli-belah cukup mudah untuk mereka.

Segi Tiga Terbalik
Bentuk badan seperti ini juga yang kedua paling diimpikan oleh wanita. Bahagian atas badan lebih besar daripada bahagian bawah. Untuk menyeimbangkan bentuk badan itu, mereka harus memilih skirt bergaris A, tekstur yang garang, corak bergaris mendatar serta seluar labuh. Atau meminimumkan bahagian atas badan dengan mengenakan blaus berkolar luas, corak bergaris menegak dan tekstur fabrik halus.

Segi Tiga (Buah Pear)
Bentuk badan yang biasa dimiliki oleh wanita. Bahagian pinggul lebih besar daripada dada. Wanita seperti itu perlu mengenakan pakaian yang mempunyai pelapik bahu, ia adalah aksesori penting mereka. Selain itu warna gelap termasuk hitam adalah sesuai pakaian untuk bahagian bawah seperti skirt atau seluar.
*Eyza harap tips ni boleh membantu ;)*


Sincerely,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

5 June 2013

My Buddyz, My Best Friends, My Friends !

Shalom !

Hello reader[s] ! Jom tengok gambar kawan2 Eyza yang comel ni. 
"Comel tak Kak Ton?" HAHAHA
Ada yang berambut pendek, ada yang berambut panjang, ada yang berambut lurus, ada yang berambut kerinting. Ada yang kurus kering, ada yang tembam. 
Ada yang putih melepak, ada yang hitam manis. 
*Geng ! Iboh manas aok? I'm just kidding :)*














I LOVE MY BUDDYz, BEST FRIENDs & FRIENDs !
Yang takda dalam ni, jangan kecik hati tau. Eyza tak simpan gambar korang. Apa2 pun, you are my friend. Peace yow ! Maybe next time kita kena ambil gambar bersama banyak2. Oraitt? Aitee? :*

Your Buddyz-Bestfriend-Friend,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

1 June 2013