4 May 2013

Sejarah Mengenai Bau Sarawak

Shalom !

Hari tu Eyza terfikir, "Why not aku buat entry pasal sejarah Pekan Bau? Boleh jugak aku share knowledge dengan orang lain". So, kali ni Eyza nak buatkan entry pasal sejarah Pekan Bau. Serba sedikit jeww. Copy paste je wakk :') Hehehe


The story begin with.......


Bau merupakan sebuah pekan bekas melombong emas terletak hanya 22km dari Kuching, yang mana tarikan utamanya kini merupakan dua buah gua batu kapur yang menakjubkan.


Fairy Cave (Gua Pari-Pari)
Fairy Cave telah dinamakan sempena sebuah struktur stalagmite di pintu masuk gua yang dikatakan mirip Guanyin, satu dewa Cina. Bahagian dalamnya merupakan syurga bagi jurugambar kerana terdapat kontras menarik dari punca cahaya dan bayang-bayang yang mewarnai dinding-dinding gua ini.





Wind Cave (Gua Angin)
Sebuah lagi gua dinamakan Gua Angin, dinamakan sempena hembusan angin yang berterusan di dalam gua ini. Ambil peluang ini untuk menyaksikan burung layang-layang dan kelawar yang hidup di dalam gua ini sambil anda bersantai di sebelah aliran air yang mengalir di sepanjang gua.





Bung Bratak
Menurut sejarah, Bau telah menyaksikan pelbagai konflik. Pada 1 Mei 1837, Iban Skrang telah menawan kampung Jagoi-Bratak Bidayuh di puncak Bratak dan telah membunuh lebih dari 2,000 lelaki Bidayuh Jagoi-Bratak serta menangkap kira-kira 1,000 orang wanita. Pada 1 Mei setiap tahun, keturunan Bidayuh Jagoi-Bratak akan mengadakan upacara bagi mengingati nenek moyang mereka. Pada 1 Mei 1988, sebuah batu peringatan telah ditempatkan di sini.





     Satu lagi koflik yang berlaku di sini merupakan 1857 Gold Miners’ Rebellion. Pada waktu itu, puak pemberontak telah dikejar sehingga ke dalam gua sebelum mengepung dan membunuh mereka dengan memenuhkan gua dengan asap dan membiarkan mereka lemas.
     Nama “Bau” pula dipercayai telah diambil dari nama “Mau San” yang diberikan oleh pelombong-pelombong Cina di sini, ada pula yang berpendapat bahawa nama ini diberikan kerana baunya yang dikuasai bau ribuan mayat yang telah terkubur di sini.

**Credit to : Sarawak Tourism**


Sharing is Caring,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

9 comments:

Elize Lee said...

Wahh selama 17 tahun aku kat bau baru aku tau mcmana rupa bung bratak tau :D haha great! Thanks ;D

Eliza King Rose said...

@Elize Lee Hahaha :D Yaa welcome. Aku pon sama. Nama jak org Bau, tapi Wind Cave tu pon aku belom masuk lagi :D

tata koteng said...

good job darling..hehe. :) i suggest u to tell some stories about TASIK BIRU or some place so famous likely Kpg Serikin..that will make this awsome...some of successful beginning with comment from others..and u are almost there..hehehe..nice try and keep it..

Carolrina Maira said...

wow..really nice interface,ur blog..erm,ur song...sound good..i like...thank 4 sharing stories about our hmetown...i think some people out there didnt knw about thiz story...anywyz.. keep it up n all the bez.. :)

Eliza King Rose said...

@tata koteng Oraiit ;) Maybe next time. I've planned to search about the history of Tasik Biru & surely promote Serikin. But now Im a little bit busy with my examination. I will try to fulfil your request after this :) Btw, thanks for the suggetions :)

Eliza King Rose said...

@Carolrina Maira Okay, thanks Carol ;)

Pinkbubblegumprincess said...

di mana bung beratak tu?

Eliza King Rose said...

@Pinkbubblegumprincess Hahaha :D Aduhh, saya tak pernah lagi pergi sana. Tapi mak saya cakap area Kpg Tembawang :)

ashley edy said...

Ya lah bung bratak ada area tembawang tu..bnyk lg tmpt di Daerah BAU yg blm diketahui sejarh dn latarbelakngnya.. btw blog awak ssngt bagus..teruskn...