12 May 2013

Jom Belajar Bahasa Bidayuh (Bidayuh Bau Version) #Part1

Shalom !
*Entry borak kosong* 

Haaa, tergerak pulak hati Eyza nak buat entry pasal benda ni. Takla penting mana pon. Ni ditujukan kepada Non-Bidayuh yang nak belajar bahasa Bidayuh. Yang ni 'Bidayuh Bau Version' okay? Apa sebab Eyza buat entry ni? Eyza teringat Miss Ayu yang selalu request subtitle bila kami orang bertutur dalam bahasa Bidayuh depan dia. Hahahahaha :D Eyza yang selalu jadi 'subtitle'nya. Let's start !
____________________________________________________

  • Awak buat apa tu?

          >Oni nai mu noh?

  • Awak apa khabar?

          >Oni abar mu?

  • Jangan bising !

          >Mak bidaruag !

  • Saya suka awak.

          >Oku suka mu.

  • Saya benci awak.

          >Oku buui mu.

  • Awak dah makan ke belum?

          >Mu moh man keh aruak?

  • Saya nak keluar jumpa kawan jap.

          >Oku yak luah bidapod duoh dingan ku tiliak.

  • Awak dah tidur ke?

          >Mu mo bo'os yeh?

  • Tolong jangan main-main dalam kelas saya.

          >Tulung mak patiak da'ang kelas oku.

  • Kain sarung

          >Kain sabuak

  • Cantik

          >Sangon
-------------------------------------------------------
#Okayyyy, rasanya cukup la yang ni kot :) Kalau ada apa-apa pertanyaan yang lain boleh tanya kat comment box kay? *Entah ada ke tak orang kesahh pasal entry ni. Huuuhh*

Yang Ikhlas,

Thanks Sebab Sudi Baca Entry Eyza

12 comments:

Pinkbubblegumprincess said...

hahahhaha paling best yang ni.. >Tulung makn patiak da'ang kelas oku... mo hafal nnti :)

Trish Natasha said...

teringat 'ma bigaruag' haha

Eliza King Rose said...

@Pinkbubblegumprincess Ehh cikgu. Sy typo. Lupa double check. Tulung MAK patiak da'ang kelas oku. Salah 'makn' ya cikgu :) Tukar ngan 'mak'. Sorry.

Eliza King Rose said...

@Trish Natasha Ahahahahah :D Lawak. Salah sebut sikit dah lain maksudnya. Next time hati2 :D

Nuel Joel said...

hai..im from bau as well..bidayuh geh..i approved this :D

Engelina Bungan said...

Hey ^_^ Tau ka apa maksud Ubajeh ???

茉香。 said...

Happy birthday macam mana tulis dalam bahasa bidayuh?

shaqs said...

paki an'derk amak amu bidayak!!..apa maksud ni? saya dapat benda ni dlm wechat..tlg terjemah utk saya

ashley edy said...

og gaya jadin cikgu bahasa bidayuh..ttp semangat

Eliza King Rose said...

@shaqs yg ni bukan bahasa bidayuh bau. yg ni bidayuh serian. sy kurang pasti :)

Eliza King Rose said...

@茉香。 "sramat onu branak". but young generation nowadays ckp "happy birthday" ja

Unknown said...

hye im form bidayuh padawan. arak kiiii